Produkty, które warto jeść w ciąży. Co powinna jadać przyszła mama?

Każda przyszła Mama powinna dbać o to, co je i starać się kupować wartościowe produkty. Niekiedy dopada jednak ochota na coś innego i będącego dość niecodzienną zachcianką. Warto wówczas ulec pokusie, lecz wcześniej najlepiej sprawdzić, czy dany posiłek jest polecany dla kobiet w ciąży. Sprawdźmy więc, co może jeść kobieta w stanie błogosławionym.

Wartościowe potrawy i napoje dla kobiet w ciąży

Ciężarne kobiety muszą zjadać mnóstwo owoców zawierających witaminę C odpowiadającą za odporność, czyli m.in. malin, kiwi i czarną porzeczkę oraz warzyw, takich jak: kalafior, brokuły, brukselka, szpinak oraz czosnek: istne źródło witamin. Należy także jeść produkty zbożowe, takie jak ciemne pieczywo oraz mleczne. Oprócz tego warto zjadać mnóstwo ryb, bogatych w tłuszcze i żelazo oraz jaja. Pić zaś najlepiej wodę mineralną, naturalne soki, mleko, oraz herbatę. Choć powszechnie panuje opinia, iż herbata nie powinna być pita w ciąży, okazuje się to błędnym twierdzeniem, ponieważ napary ziołowe działają wzmacniająco i nawadniająco, a dodatkowo odstresowują, pomagają się zrelaksować, a niektóre oprócz tego działają przeciwbólowo. Zatem zamiast leku, warto poszukać naturalnej pomocy. Herbata z rumiankiem np. pomaga na niestrawność, gdyż łagodzi zgagę. Jeśli chodzi zaś o czarną herbatę, jak najbardziej można ją pić, ale tylko kubek w ciągu jednego dnia. Nie należy spożywać więcej, ponieważ czarne herbaty zawierają teinę. Jeżeli chodzi o soki, najbardziej polecane są naturalne, z grejpfruta lub z cytryną. Woda lekko podgrzana z wyciśniętym sokiem z cytryny to idealny pomysł na początek dnia, ale choć poleca się pić ją z rana, ponieważ zawiera istną skarbnicę witamin, zwłaszcza C, można ją też pić do obiadu czy kolacji. 

mozzarella

Wiele z kobiet zadaje sobie pytanie, czy mozzarella w ciąży to dobry wybór. Jak się okazuje, specjaliści twierdzą, że można, a nawet powinno się jeść różne sery. Jeśli zatem tylko masz ochotę, śmiało sięgnij po mleczną przekąskę. Sery białe, takie jak twarożki, serki białe, ricottę, fetę czy ser żółty, tradycyjny, są również bezpieczne dla kobiet w ciąży, więc mogą je jeść, oczywiście z umiarem.

Czego nie jeść w ciąży?

Będąc ciężarną nie można jeść niczego, co jest surowe, a więc wszelkiego rodzaju sushi oraz wielu dań morza. Ponadto lepiej zrezygnować z niezdrowego jedzenia typu fast food, a także unikać wszelkiego rodzaju surowych mięs, np. tataru. Zabronione jest ponadto spożywanie alkoholu oraz energetyków oraz napojów słodzonych gazowanych. Zrezygnować też warto ze słonych przekąsek, takich jak chipsy.

Dodaj komentarz

Why ask?